wat moet je zien in rome

wat moet je zien in rome

Inhoudsopgave artikel

Ben je van plan om Rome te bezoeken? Ontdek dan de topbezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je verblijf. Rome is een stad vol historische schatten en culturele hoogtepunten die de rijke geschiedenis en pracht van de stad weerspiegelen.

Van het iconische Colosseum tot het majestueuze Vaticaan en vele andere tijdloze bezienswaardigheden, Rome heeft voor ieder wat wils. Deze gids neemt je mee langs de must-see plekken die je Rome-ervaring onvergetelijk zullen maken.

Of je nu geïnteresseerd bent in de oude Romeinse geschiedenis, religieuze kunst, adembenemende architectuur of charmante pleinen, Rome heeft het allemaal. Volg onze gids en ontdek de hoogtepunten van deze prachtige stad.

Het Colosseum

Het Colosseum, een van de meest iconische symbolen van Rome, is een absolute must-see. Dit imposante amfitheater uit de oudheid was de locatie van gladiatorengevechten en spektakelstukken. Verken de ruïnes, leer over de geschiedenis en bewonder de architectuur van dit historische monument.

Ontdek de geschiedenis

Het Colosseum, officieel bekend als het Flavisch Amfitheater, is gebouwd tussen 70 en 80 na Christus. Het bood plaats aan maximaal 50.000 toeschouwers en werd gebruikt voor verschillende vormen van entertainment, zoals gladiatorengevechten, dierenshows en theaterstukken. Tegenwoordig kun je de ruïnes van dit indrukwekkende bouwwerk verkennen en meer te weten komen over het oude Romeinse leven.

Adembenemende architectuur

Het Colosseum is een meesterwerk van architectuur en ingenieurskunst. Het heeft een ovaalvormige structuur met meerdere niveaus en een geavanceerd systeem om het publiek snel in en uit het amfitheater te laten gaan. Bewonder de gedetailleerde gevel, de binnenste arena en de ondergrondse tunnels waar gladiatoren en wilde dieren werden gehuisvest.

“Het Colosseum is een getuigenis van de grootsheid van het oude Rome, een plek waar geschiedenis tot leven komt.”

Niet alleen is het Colosseum een historisch monument, maar het heeft ook een diepe culturele en symbolische betekenis voor Rome. Het staat symbool voor de grandeur van het Romeinse Rijk en herinnert ons aan de rijke geschiedenis van de stad.

 • Bewonder de indrukwekkende grootte van het amfitheater
 • Verken de verschillende niveaus en ruimtes binnenin
 • Leer over de gladiatorengevechten en spektakelstukken die hier plaatsvonden
 • Maak foto’s van het adembenemende uitzicht op het Colosseum

Plan je bezoek aan het Colosseum tijdens je verblijf in Rome en ervaar de grootsheid van dit historische monument.

Het Vaticaan

Het Vaticaan is een ander hoogtepunt van Rome dat je niet mag missen. Bezoek de Sint-Pietersbasiliek en bewonder de prachtige kunstwerken in de Vaticaanse Musea. Betreed de Sixtijnse Kapel, waar je de beroemde fresco’s van Michelangelo kunt bewonderen. Het Vaticaan is een fascinerende plek vol religieuze en culturele schatten.

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is een adembenemend bouwwerk en het belangrijkste katholieke heiligdom ter wereld. Bewonder de prachtige architectuur, de indrukwekkende koepel en de talloze kunstwerken binnenin. Een bezoek aan deze basiliek is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Bewonder de Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea herbergen een uitgebreide collectie kunstwerken en historische objecten. Van antieke beeldhouwwerken tot renaissance schilderijen, er is hier voor ieder wat wils. Vergeet vooral niet de prachtige fresco’s van de Stanze di Raffaello te bewonderen.

“Het Vaticaan is een plek waar geschiedenis, religie en kunst samenkomen. Een absolute must-see tijdens je bezoek aan Rome.”

Betreed de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is wereldberoemd vanwege de meesterlijke fresco’s die het plafond en de wanden sieren. De meest bekende fresco is natuurlijk “Het Laatste Oordeel” van Michelangelo. Stap binnen in deze indrukwekkende kapel en laat je betoveren door de kunstwerken.

Maak je bezoek aan het Vaticaan compleet door een rondleiding te volgen of een audiogids te gebruiken om meer te leren over de geschiedenis en betekenis van deze bijzondere plek. Vergeet niet om van tevoren tickets te reserveren, aangezien het Vaticaan een zeer populaire bezienswaardigheid is.

Forum Romanum

Het Forum Romanum is een van de meest fascinerende bezienswaardigheden van Rome. Dit historische plein diende ooit als het politieke en sociale hart van het oude Rome. Een bezoek aan het Forum Romanum is een reis terug in de tijd, waar je de geschiedenis kunt voelen terwijl je tussen de ruïnes van oude tempels, basilieken en andere indrukwekkende gebouwen wandelt. Dit is de plek waar het Romeinse rijk werd bestuurd en waar belangrijke ceremonies en evenementen plaatsvonden.

Wandel over de oude stenen paden en laat je verbeelding de vrije loop terwijl je je voorstelt hoe het er vroeger uit moet hebben gezien. Bewonder de architectonische hoogstandjes van het oude Rome, zoals de Boog van Titus, de Tempel van Saturnus en de Basilica Julia. Leer over de historische gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden en de rol die het Forum Romanum speelde in het dagelijks leven van de Romeinen.

Neem de tijd om te genieten van de sfeer en de schoonheid van deze archeologische site. Vergeet niet je camera mee te nemen, want het Forum Romanum biedt talloze prachtige fotomogelijkheden. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een fan van archeologie, of gewoon wilt genieten van de unieke sfeer van deze plek, een bezoek aan het Forum Romanum mag niet ontbreken tijdens je verblijf in Rome.

Een wandeling door de geschiedenis

“Het Forum Romanum is een tijdloze plek die de grootsheid van het oude Rome belichaamt. Hier voel je echt de eeuwenoude geschiedenis onder je voeten.”

 • Verken de ruïnes van oude tempels en basilieken
 • Bewonder de Boog van Titus en andere architectonische hoogtepunten
 • Leer over de historische gebeurtenissen en het dagelijks leven van de Romeinen
 • Geniet van de unieke sfeer en maak prachtige foto’s

Pantheon

Het Pantheon is een van de best bewaarde Romeinse monumenten en heeft een indrukwekkende architectuur. Betreed de koepel en bewonder het oog in het midden van de koepel, waardoor natuurlijk licht naar binnen valt. Dit oude Romeinse tempelgebouw is een unieke bezienswaardigheid die je zeker niet wilt missen.

Het Pantheon in Rome is een historisch meesterwerk dat zijn oorsprong vindt in de 2e eeuw na Christus. Het staat bekend om zijn indrukwekkende koepel, die een van de grootste ononderbroken betonnen koepels ter wereld is. Het bouwwerk is gewijd aan alle goden (Pantheon betekent “alle goden” in het Grieks) en fungeerde oorspronkelijk als een tempel. Later werd het omgevormd tot een kerk.

“Het Pantheon is een uniek voorbeeld van Romeinse architectuur en een indrukwekkend staaltje vakmanschap. Het interieur van de koepel is adembenemend, met zijn perfecte geometrie en de oculus in het midden dat het daglicht naar binnen laat stromen. Het is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Rome en een must-see voor elke bezoeker.”

Geschiedenis van het Pantheon

Het Pantheon werd gebouwd tijdens het bewind van keizer Hadrianus en is een voorbeeld van de technische vaardigheden en architectonische innovatie van die tijd. Het was oorspronkelijk bedoeld als een heidense tempel en diende als een belangrijk religieus centrum voor het oude Rome.

Na de bekering van het Romeinse Rijk tot het christendom, werd het Pantheon omgevormd tot een kerk gewijd aan de Maagd Maria en de martelaren. Het heeft de tand des tijds doorstaan en is vandaag de dag een van de meest indrukwekkende overblijfselen van het oude Rome.

Architectuur en kenmerken

Wat het Pantheon zo uniek maakt, is de imposante koepel met een diameter van 43,3 meter. De koepel bestaat uit beton, versterkt met bakstenen en bedekt met een laag marmer. Het bijzondere is dat de koepel een oculus heeft, een opening in het midden van de koepel die zorgt voor natuurlijk licht en een prachtig lichtspel creëert in het interieur.

Het interieur van het Pantheon is al even indrukwekkend. De marmeren vloer geeft het een elegante uitstraling en de nissen langs de muren bevatten standbeelden van oude goden en beroemde figuren uit de geschiedenis. Het altaar en het koor werden toegevoegd nadat het Pantheon werd omgevormd tot een kerk.

Een bezoek aan het Pantheon is niet alleen een reis door de geschiedenis, maar ook een kans om de schoonheid en majesteit van dit unieke bouwwerk te ervaren. Het is een van de meest fascinerende bezienswaardigheden van Rome en mag niet worden gemist tijdens je verblijf in de stad.

Trevifontein

De Trevifontein is een van de beroemdste fonteinen ter wereld en een van de populairste bezienswaardigheden in Rome. Deze prachtige fontein is een absolute must-see tijdens je sightseeing avontuur in Rome.

De Trevifontein is niet alleen een indrukwekkend kunstwerk, maar heeft ook een rijke geschiedenis en betekenis. Volgens de legende garandeert het gooien van een muntje in de fontein dat je ooit terugkeert naar Rome. Het is traditie geworden voor bezoekers om een muntje over hun schouder in de fontein te werpen om geluk af te dwingen.

Verder is de fontein een populaire plek om foto’s te maken. Vergeet niet om een selfie te maken met de Trevifontein op de achtergrond en deel je ervaringen met vrienden en familie.

Bezoek de Trevifontein en laat je betoveren door de prachtige architectuur en de magie ervan. Het is een ervaring die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan Rome.

Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn een favoriete ontmoetingsplek en een populaire plek om te ontspannen in Rome. Gelegen in het hart van de stad, vormen deze prachtige trappen een spectaculair architectonisch monument. Met zijn elegante ontwerp en imposante trapsgewijze structuur is het een ware blikvanger.

Bij een bezoek aan de Spaanse Trappen kun je genieten van het prachtige uitzicht op de omringende gebouwen en de levendige sfeer van de omgeving. De trappen zijn vooral betoverend in het voorjaar wanneer duizenden kleurrijke bloemen de trap versieren, waardoor een adembenemend schouwspel ontstaat.

Spaanse Trappen

“De Spaanse Trappen zijn een van de meest charmante plekken in Rome. Het is heerlijk om hier te zitten, mensen te kijken en te genieten van de sfeer. Het is een must-visit bezienswaardigheid in Rome!”

Of je nu de trappen beklimt of gewoon rustig een boek leest op een van de traptreden, een bezoek aan de Spaanse Trappen is een onvergetelijke ervaring. Vergeet niet je camera mee te nemen, want dit is een perfecte plek voor een foto van jezelf met deze prachtige bezienswaardigheid op de achtergrond.

de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is een van de meest beroemde kunstwerken ter wereld en een absolute must-see tijdens je bezoek aan Rome. Gelegen in het Vaticaan, staat deze kapel bekend om zijn adembenemende plafondfresco’s, die zijn geschilderd door de meesterlijke hand van Michelangelo.

Stap in de heilige ruimte van de Sixtijnse Kapel en laat je betoveren door de kunstwerken die de geschiedenis en mythologie uitbeelden. Bewonder het beroemde plafond, waar je de magnifieke fresco’s van Michelangelo kunt bewonderen, waaronder de beroemde scène van de Schepping van Adam. De meesterlijke details en levendige kleuren zullen je zeker versteld doen staan.

Let ook op de zijmuren van de kapel, die zijn versierd met fresco’s van verschillende kunstenaars, waaronder Botticelli, Perugino en Ghirlandaio. Deze kunstwerken vertellen religieuze verhalen en bieden een fascinerende kijk op de kunstgeschiedenis.

De Sixtijnse Kapel is niet alleen een meesterwerk van kunst en architectuur, maar ook een spirituele en historische schat. Het is de plek waar pausverkiezingen plaatsvinden en het heeft eeuwen van geschiedenis en geheimen bewaard.

Vergeet niet om tijdens je bezoek aan de Sixtijnse Kapel stil te zijn en respect te tonen voor de heilige sfeer. Fotografie zonder flits is toegestaan, maar zorg ervoor dat je de ervaring in het moment ook echt beleeft.

Na je bezoek aan de Sixtijnse Kapel kun je ook de andere bezienswaardigheden van het Vaticaan verkennen, zoals de indrukwekkende Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea. Deze heilige plek is een onmisbare bestemming voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten.

Praktische informatie

 • Locatie: Vaticaanstad
 • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag, 9:00-18:00 uur
 • Toegangsprijs: Inbegrepen bij de toegang tot de Vaticaanse Musea

Bezoek de Sixtijnse Kapel en laat je betoveren door de prachtige kunstwerken die hier te vinden zijn. Dit is een must-see bezienswaardigheid in Rome die je niet wilt missen!

Piazza Navona

Piazza Navona is een van de meest pittoreske pleinen in Rome, gelegen in het historische centrum van de stad. Het plein wordt omgeven door prachtige barokke gebouwen en is een absolute must-see tijdens je bezoek aan Rome.

Wandel over het plein en geniet van de levendige sfeer die hier heerst. Bewonder de prachtige fonteinen die het plein sieren, zoals de beroemde Fontein van de Vierstromen, ontworpen door de befaamde kunstenaar Bernini. Deze fontein is een hoogtepunt van barokke kunst en wordt beschouwd als een van de mooiste fonteinen ter wereld.

Wanneer je Piazza Navona bezoekt, is het ook de moeite waard om de charmante straatjes rondom het plein te verkennen. Hier vind je gezellige cafés, restaurants en boetiekjes. Neem plaats op een terras, geniet van een heerlijke Italiaanse koffie en observeer het levendige straatleven om je heen.

Met zijn prachtige architectuur, levendige ambiance en historische betekenis is Piazza Navona een van de beste plekken in Rome om te bezoeken. Mis deze bijzondere bezienswaardigheid niet tijdens je verblijf in de Eeuwige Stad.

Engelenburcht

De Engelenburcht, ook bekend als het Castel Sant’Angelo, is een indrukwekkend mausoleum en fort gelegen aan de oever van de rivier de Tiber. Dit historische gebouw biedt niet alleen een fascinerende geschiedenis, maar ook een adembenemend panoramisch uitzicht over de stad Rome.

Engelenburcht

Verken de historische kamers van de Engelenburcht en ontdek de rijke geschiedenis van deze plek. Van oorsprong was het een mausoleum voor keizer Hadrianus, maar door de eeuwen heen heeft het verschillende functies gehad, waaronder als schatkamer en gevangenis. Tegenwoordig herbergt het verschillende musea en exposities waar je meer te weten kunt komen over de Romeinse geschiedenis.

Beklim het dak van de Engelenburcht en geniet van een spectaculair uitzicht over Rome. Vanaf hier kun je de prachtige koepel van de Sint-Pietersbasiliek bewonderen, evenals andere beroemde bezienswaardigheden zoals de bruggen over de rivier de Tiber en de daken van de historische gebouwen.

De Engelenburcht is een must-visit bezienswaardigheid in Rome. Kom meer te weten over de geschiedenis, bewonder de architectuur en geniet van het adembenemende uitzicht over de stad. Vergeet niet je camera mee te nemen om deze onvergetelijke ervaring vast te leggen!

Maak gebruik van Roma Pass

Als je van plan bent om Rome te bezoeken, is het zeker de moeite waard om de Roma Pass te overwegen. Met deze handige kaart krijg je toegang tot meerdere bezienswaardigheden en kun je gebruikmaken van het openbaar vervoer in Rome.

Met de Roma Pass hoef je geen lange wachtrijen meer te trotseren, omdat je met de kaart direct toegang hebt tot populaire attracties zoals het Colosseum, het Forum Romanum en de Vaticaanse Musea. Daarnaast kun je onbeperkt gebruikmaken van de bussen, trams en metro’s in Rome, zodat je gemakkelijk van de ene bezienswaardigheid naar de andere kunt reizen.

Een groot voordeel van de Roma Pass is dat je niet alleen geld, maar ook tijd bespaart. Door de kaart van tevoren online te kopen op www.roma-pass.net/nl/, hoef je ter plaatse geen tickets meer aan te schaffen en kun je meteen aan je Romeinse avontuur beginnen. Je kunt kiezen uit verschillende opties, afhankelijk van de duur van je verblijf en je persoonlijke voorkeuren.

FAQ

Wat zijn de topbezienswaardigheden van Rome die je niet mag missen?

De topbezienswaardigheden van Rome die je niet mag missen zijn het Colosseum, het Vaticaan, het Forum Romanum, het Pantheon, de Trevifontein, de Spaanse Trappen, de Sixtijnse Kapel, Piazza Navona, de Engelenburcht en het gebruik van de Roma Pass.

Wat is er zo bijzonder aan het Colosseum?

Het Colosseum is een van de meest iconische symbolen van Rome. Dit imposante amfitheater uit de oudheid was de locatie van gladiatorengevechten en spektakelstukken. Je kunt de ruïnes verkennen, meer leren over de geschiedenis en de indrukwekkende architectuur bewonderen.

Wat is er te zien in het Vaticaan?

Het Vaticaan is een absoluut hoogtepunt van Rome. Je kunt de Sint-Pietersbasiliek bezoeken, de prachtige kunstwerken in de Vaticaanse Musea bewonderen en de beroemde fresco’s van Michelangelo zien in de Sixtijnse Kapel.

Wat kun je verwachten bij het Forum Romanum?

Het Forum Romanum is het centrale plein van het oude Rome. Je kunt er wandelen tussen de ruïnes van tempels, basilieken en andere indrukwekkende gebouwen die ooit het politieke en sociale hart van het oude Rome vormden.

Waarom is het Pantheon een must-see in Rome?

Het Pantheon is een van de best bewaarde Romeinse monumenten met indrukwekkende architectuur. In het Pantheon kun je de koepel betreden en het oog in het midden bewonderen waardoor natuurlijk licht naar binnen valt. Het is een unieke bezienswaardigheid die je zeker niet wilt missen.

Waarom is de Trevifontein een populaire bezienswaardigheid in Rome?

De Trevifontein is een van de beroemdste fonteinen ter wereld. Het is een populaire attractie waar je een muntje in de fontein kunt gooien om geluk en een belofte van een terugkeer naar Rome te garanderen. Vergeet niet om een selfie te maken met deze prachtige fontein op de achtergrond.

Wat zijn de Spaanse Trappen in Rome?

De Spaanse Trappen zijn een populaire ontmoetingsplek en een favoriete plek om te ontspannen in Rome. Je kunt de elegant ontworpen trap bewonderen en genieten van het uitzicht op de omringende gebouwen. Vooral in het voorjaar, wanneer duizenden bloemen de trap versieren, zijn de Spaanse Trappen betoverend.

Wat maakt de Sixtijnse Kapel zo beroemd?

De Sixtijnse Kapel staat bekend om zijn plafondfresco’s geschilderd door Michelangelo. Het is een van de meest beroemde kunstwerken ter wereld. Je kunt deze heilige ruimte in het Vaticaan bezoeken en de prachtige kunstwerken bewonderen die de geschiedenis en mythologie uitbeelden.

Wat is er te zien op Piazza Navona?

Piazza Navona is een van de meest pittoreske pleinen in Rome. Je kunt genieten van de barokke gebouwen en prachtige fonteinen. Verken de charmante straatjes rond het plein, geniet van Italiaanse koffie op een terras en bewonder de fontein van de Vierstromen, ontworpen door Bernini.

Wat is de Engelenburcht in Rome?

De Engelenburcht, ook bekend als het Castel Sant’Angelo, is een groot mausoleum en fort aan de oever van de rivier de Tiber. Je kunt historische kamers verkennen en genieten van het prachtige uitzicht vanaf het dak van het fort. Naast interessante geschiedenis biedt deze plek ook een panoramisch uitzicht over Rome.

Wat is de Roma Pass en hoe kan ik deze gebruiken?

De Roma Pass is een kaart waarmee je toegang krijgt tot meerdere bezienswaardigheden in Rome en gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Je kunt geld en tijd besparen door de Roma Pass van tevoren online te kopen op www.roma-pass.net/nl/.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest